Unica ravintoloille vastuullisuus on tapa toimia, jokapäiväiset arjen valinnat ja käytännön teot ratkaisevat.

Meille vastuullisuus on yksi tärkeimmistä arvoistamme ja se tarkoittaa kokonaisvaltaista huolenpitoa asiakkaistamme, henkilöstöstämme ja ympäristöstämme, sekä omasta taloudestamme.

Meillä on kansainvälinen ympäristösertfikaatti ISO 14001:2015 joka todentaa yhdenmukaisen tavan johtaa vastuullisuutta, sekä dokumentoidut prosessit kaikissa ravintoloissamme ympäristöasioiden hyväksi.

Tärkeimmät teesimme vastuullisuusohjelmastamme

  1. Autamme asiakkaitamme tarjonnallamme tekemään parempia ravitsemuksellisia valintoja oman ja ympäristön hyvinvoinnin tueksi
  2. Henkilöstömme on tärkein voimavaramme ja pyrimme jokapäiväisillä valinnoilla vahvistamaan välittämistämme; yhdenvertaisuus, syrjimättömyys, hyvä johtaminen, työhyvinvointi ja -turvallisuus sekä koulutus ovat meillä avainasemassa
  3. Olemme pyrkineet kannustamaan kestävään kulutukseen ja ruokatuotantoon painottamalla kasvisruoka- ja vegaanivaihtoehtoja jokaisen ravintolamme ruokalistoilla ja tuuppaamalla eri tavoin niiden menekkiä
  4. Suosimme monipuolisesti kotimaisia satokauden vihanneksia, juureksia, palkokasveja, sieniä ja marjoja, sekä perunaa, viljaa tai viljalisäkettä, käytämme suomalaista lihaa ja lisäämme järvikalan tarjontaa
  5. Pyrimme kaikin tavoin vähentämään energian ja veden käyttöä, sekä kaikkea jätteen syntymistä, lajittelemme ja kierrätämme
  6. Olemme mukana ruokatuotehankintojen osalta toisen omistajamme Compass Groupin kansainvälistä vastuullisuusohjelmaa, joka juontaa juurensa YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin ja kattaa koko hankintaketjun
  7. Pidämme huolta omasta kannattavuudestamme ja kilpailukyvystämme, jotta olemme elinvoimaisia myös pitkällä tähtäimellä

Jatkuva kehittäminen

Osana laatu- ja ympäristösertfikaatin standardeja teemme jatkuvaa kehitystä ympäristötavoitteidemme toteuttamiseksi.

Olemme sitoutuneet

  • Tunnistamaan ja ymmärtämään toimintojen, tuotteiden sekä palvelujen ympäristönäkökohdat
  • Huomioimaan toimintoihin, tuotteisiin ja palveluihin liittyvät ympäristövaikutukset
  • Ymmärtämään, miten merkittäviä ympäristönäkökohtia voidaan hallita ja ohjata
  • Asettamaan selkeitä tavoitteita ympäristöasioihin liittyvän suorituskyvyn parantamiseksi
  • Luomaan ympäristöpolitiikan ja asettamaan ympäristötavoitteet
  • Tunnistamaan sitä koskevat säädökset, viranomaisten sekä sidosryhmien vaatimukset ja seuramaan näiden velvoitteiden noudattamista
  • Kehittämään järjestelmän toimivuutta ja parantamaan ympäristöasioihin liittyvää suorituskykyä

Esimerkkeja teoistamme

  • Kaikki ostamamme sähkö on 100% ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä
  • Käytämme ainoastaan Reilun Kaupan luomukahvia ravintoloissamme
  • Olemme aktiivisesti mukana erilaisissa kehityshankkeissa, joilla pyritään tekemään tekoja ympäristön hyväksi.
  • Olemme olleet mukana yhteystyöhankkeissa hävikin pienentämiseksi, kuten Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Biolanin kanssa toteutettu ympäristöministeriön tukema VÄKI-hanke. Siinä olimme kehittämässä ja testaamassa suurtalouden kompostointijärjestelmää, josta saatava multa hyödynnettiin opiskelijoiden kaupunkiviljelyssä. Unica on ollut myös käynnistämässä turkulaisen Elomaticin kanssa biojätteen mittaus- ja seurantajärjestelmää.
  • Olemme olleet mukana Turun yliopiston Brahea-keskuksen hiilijalanjälkiprojektissa syksyllä 2019, jolloin tulokseksi saimme suuntaa antavasti normiannosten yhteenlasketuksi hiilijalanjäljeksi 188 231 kgCO₂ekv/vuosi ja vastaavasti kasvisannosten osalta erikseen 10 550 kgCO₂ekv /vuosi. Tulos oli vertailussa esimerkiksi Turun Kaupungin vastaaviin arvoihin hyvä ja projektin tuotos ohjaa meitä edelleen kehittämään tarjontaamme ja toimintojamme.
  • Olemme pyrkineet kannustamaan kestävään kulutukseen ja ruokatuotantoon mm lisäämällä kasvisruoka- ja vegaanivaihtoehtoja jokaisen ravintolamme ruokalistoille ja nostamaan ne listalla näkyviin ylimmäksi. Haluamme nostaa kasvisruuan osuutta toteuttamalla maistuvia ja aidosti itse puhtaista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja ja tuuppaamalla niiden menekkiä esimerkiksi noutopöydissä tuomalla ne ensimmäisiksi valittavaksi.
  • Olemme jättäneet salaattilautaset pois käytöstä vuonna 2019 kaikissa ravintoloissamme ja pienimmissä yksiköissä myös tarjottimet, jolloin sekä annoskoko on helpommin lautasmallin mukaan koottavissa, sekä tiskiä tulee huomattavasti vähemmän pienentäen veden ja sähkön kulutusta.
  • Unica ravintolat on mukana ResQ yhteistyössä. ResQ Club on suomalainen ruokahävikkiä vastaan taisteleva kasvuyritys, jonka järjestelmän kautta ilmoitamme mahdollisesti muutoin hävikkiin menevän ruuan edullisesti myyntiin. Saamme järjestelmästä reaaliaikaista tietoa kuinka paljon olemme kiloissa vähentäneet CO₂ päästöjä.